Parduodamos pluoštinių kanapių  sėklos:

  • GLIANA

Kontaktai pasiteiravimui:

Maistas

Kanapių Sėklų Nauda Lietuviškos Žiemos Laikotarpiu

Niūriausiu tamsiuoju metų laiku lietuviai nuo seno maistą gardino kanapių sėklomis. Jos, kaip ir linų sėmenys bei jų aliejus, gelbėjo žmones nuo saulės trūkumo, sklaidė niūrią nuotaiką, saugojo nuo depresijos, stiprino organizmą.Pasak B.Imbrasienės, be reikalo iš kanapių padarytas baubas. Mums, šiauriečiams, tai labai naudingas augalas. Jose žmogaus organizmui labai reikalingų omega-3 ir omega-6 riebalų rūgščių yra maždaug du kartus daugiau negu žuvų taukuose, baltymų ir amino rūgščių yra daugiaunegu grūdinėse kultūrose. Tik kanapės vartotinos ir vartotos labai saikingai.

Bulvės su kanapių sėklom

Čia toks labiau žieminis žemaitiškas valgis, bet negalėjau atsilaikyti pamačiusi mažulytes šviežias bulves (ir man visai nesvarbu, kad jos iš kokios nors ten Pietų Afrikos ar Timbuktu), tuo pačiu ir kanapių sėklų prigriebiau. Vat ir paprasta, be jokių pompastikų, vakarienė.

Kanapių spirgutis

  1. Kanapių sėklas nuplauti, išdžiovinti ir pakepinti sausoje keptuvėje maišant kol nežymiai paskrunda. Dar karštas suberti į grūstuvą ir grūsti, kol pasidarys pilkšvos spalvos kanapių miltų masė.
  2. Paskaninti druska, pipirais ir gerai išmaišyti.
  3. Kanapių spirgutį valgyti su neluptomis virtomis ar orkaitėje keptomis bulvėmis.

Kūčių stalui - kanapinė druska

Receptas šis labai senas. Maniau, kad visi žino, bet pasirodo, nelabai. Sako, žinom, kad kanapių sėklos itin maistingos, bet kaip jas valgyti. Taigi prisiminkim.Kanapių sėklas šiek tiek paskrudinkite, bet neilgai, kad nesudegtų. Skrudinkite ant vidutinio karštumo ugnies sausoje keptuvėje apie 5 min., kol pasklis malonus kvapas. Jei pasklido nemalonus kvapas, tai jau per vėlu – viską pilkit lauk, ir bandykit iš naujo. Iš išorės apskrudimo ženklų neturi matytis.Paskrudintas sėklas reikia sugrūsti. Geriausia rankiniu būdu, su grūstuve (elektrinė kavamalė nėra gerai).

"Vasarą eglelė - žiemą karvelė. Kas?"

Lietuvos kulinarinio paveldo fondo direktorė Birutė Imbrasienė teigia, jog kanapės, o tiksliau, jų sėklos (narkotinių medžiagų jose nėra) – vėsiojo, tamsiojo, šaltojo meto tradicinis lietuvių maistas. „Būtent kanapių aliejus, pienas, varškė, kanapių druska, įvairūs su trintomis kanapėmis gaminti valgių pagardai gelbėjo žmones nuo saulės trūkumo, stiprino organizmą, sklaidė niūrią nuotaiką, saugojo nuo depresijos“, – teigia etnologė. 

Subscribe to Maistas

Partneriai